Hoe lees je een slimme meter?
Het uitlezen van een slimme meter is altijd mogelijk. Hiervoor is het belangrijk om als eerste te kijken om welk type aansluiting het gaat: kleinverbruik of grootverbruik. Woningen zijn in de regel kleinverbruik. Winkels en bedrijven in de regel grootverbruik.
Kleinverbruik aansluitingen
Een kleinverbruik aansluiting wordt met name gebruikt door consumenten. Dit type aansluiting wordt gebruikt voor woningen, kleinschalige appartementencomplexen, kleinschalig commercieel vastgoed en openbare laadpalen.
Eén energiefactuur
De kosten voor levering en netbeheer worden via één factuur in rekening gebracht. Het uitlezen van een slimme meters van een kleinverbruikaansluiting gaat via de EDSN.
Om zelf toegang te krijgen tot de slimme meterdata dient de aanvrager gecertificeerd te worden tot ODA, inclusief jaarlijkse ISAE 3000 accountantscontrole.

Kenmerken kleinverbruikaansluiting
Elektra | Gas | |
Aansluiting | Max. 3 x 80 ampère | Max. 40 m3 per uur (G25) |
Kleinverbruik – slimme meter uitlezen
Meterbeheer HUB stelt meetdata beschikbaar als JSON URL. HUB haalt elke nacht de meterstanden van de afgelopen dag als kwartierwaarden. Ele kleinverbruik aansluiting in Nederland kan worden uitgelezen door Meterbeheer HUB.
Wenst u meetdata van één of meerdere aansluitingen te ontvangen voor uw website, dashboard of app? Meldt u dan aan door ons contactformulier in te vullen.
Meterbeheer als alternatief voor ODA-certificering
Meterbeheer is volledig ODA gecertificeerd door de EDSN om de slimme meters van kleinverbruik aansluitingen uit te lezen.
ODA certificering vereist een hoge investering voor de koppeling en een uitgebreide jaarlijkse ISAE 3000 accountantverklaring. Meterbeheer leest voor u de slimme meters uit en stuurt de data door in unieke JSON url.
Direct beschikbaar
Na het aanmelden van een slimme meter wordt de meetdata direct opgehaald.
Geen vereiste accountantsverklaring
Bespaar de kosten en tijd voor de jaarlijkse ISAE 3000 verklaring van de acocuntant.
AVG proof
De aanmelding van meters is volledig geautomatiseerd en conform AVG wetgeving.
Eén standaard datafeed
Meterbeheer synchroniseert alle meetdata naar één standaard JSON datafeed.
Kenmerken grootverbruikaansluiting
Elektra | Gas | |
Aansluiting | Vanaf 3 x 125 ampère | Vanaf 40 m3 per minuut (G25) |
Grootverbruik aansluitingen
Een grootverbruikaansluiting wordt gebruikt voor gebouwen en terreinen die een hoog piekverbruik aan energie hebben. Dit type aansluiting wordt gebruikt voor commercieel vastgoed, maatschappelijk vastgoed en bijvoorbeeld grote laadstations.
Twee facturen – levering en netbeheer
De kosten voor levering en netbeheer worden via twee facturen in rekening gebracht. De leveringskosten vanuit de energieleverancier (vrij te kiezen) en de netbeheerkosten via de netbeheerder (locatiemonopolie).
Meetdienst (via Meetverantwoordelijken)
Voor elke aansluiting dient tevens een meetcontract te worden afgesloten bij door Tennet gecertificeerde Meetverantwoordelijke (MV). De meetverantwoordelijke levert de meetdata in de vorm van het energieverbruik op kwartierniveau bij de netbeheerder om de energiekosten af te rekenen.
Meetverantwoordelijken
Nederland kent 11 actieve Meetverantwoordelijke partijen. Deze marktpartijen zijn gecertificeerd om het energieverbruik van een slimme meter van een grootverbruik aansluiting uit te lezen en door te geven aan de netbeheerder. De eigenaar (of de gebruiker) van de aansluiting is verplicht een meetcontract af te sluiten met één van de erkende meetverantwoordelijken.




Grootverbruik – slimme meter uitlezen
Het uitlezen en ophalen van meetdata van grootverbruik aansluitingen gaat via een koppeling met de Meetverantwoordelijke waarmee voor de betreffende aansluiting een meetdienstovereenkomst is afgesloten. Bij de meeste Meetverantwoordelijken dient de optie om de meetdata te delen te worden aangezet. Hiervoor rekenen de meetdiensten een extra fee, gemiddelde enkele tientjes per maand. Deze optie kan worden aangezet via het online account van de meetverantwoordelijke.
Om de meetdata op te halen dient er een API-koppeling te worden gerealiseerd. Elke Meetverantwoordelijke heeft een eigen database met meetdata en opbouw van de aangeleverde meterstanden. Meterbeheer HUB beschikt over koppelingen met alle Meetverantwoordelijken in Nederland en kan de data dus direct ophalen. Daarna verwerkt Meterbeheer de verschillende datasets tot één standaard set.
Wenst u meetdata van één of meerdere aansluitingen te ontvangen voor uw website, dashboard of app? Meldt u dan aan door ons contactformulier in te vullen.
Vereiste abonnementen bij gekoppelde meetdiensten
Bij grootverbruikaansluitingen dient er door de eigenaar per aansluiting een overeenkomst met een meetdienst (Meetverantwoordelijke) te worden afgesloten. Afhankelijk van de gebruikte meetdienst dient er een bepaald abonnement te worden afgesloten met meetdata te kunnen ophalen door Meterbeheer.
Bovenstaande gegevens zijn zoveel mogelijk geactualiseerd. Er kunnen echter geen rechten aan worden geleend. Voor actuele gegevens verwijzen wij u graag naar de website van de betreffende Meetverantwoordelijke.
Externe toeslagen
Indien een externe meetdienst aanvullende kosten in rekening brengt bij Meterbeheer wordt dit apart in rekening gebracht. De klant wordt hier vooraf over geïnformeerd.
Innax toeslagen
Innax rekent de volgende toeslagen:
Bovenstaande gegevens zijn zoveel mogelijk geactualiseerd. Er kunnen echter geen rechten aan worden ontleend. Voor actuele gegevens verwijzen wij u graag naar de website van de betreffende Meetverantwoordelijke.
API documentatie
De documentatie voor de API in in het Engels beschikbaar in het dashboard van Meterbeheer. De API is kosteloos toegankelijk en beschikt over een gratis testomgeving. Een API-key kan worden aangemaakt in het dashboard.